Hoe ontstaan orkanen eigenlijk? – Een complete uitleg
Orkanen zijn krachtige weersverschijnselen die warmte onttrekken aan tropische wateren om hun woede aan te wakkeren. Deze hevige stormen vormen zich boven de oceaan, vaak beginnend als een tropische golf – een lagedrukgebied dat door de vochtrijke tropen beweegt en mogelijk de buien- en onweersactiviteit bevordert.
Terwijl dit weersysteem zich westwaarts over de tropen beweegt, stijgt warme oceaanlucht in de storm op, waardoor er een gebied van lage druk onder ontstaat. Hierdoor stroomt er meer lucht binnen. De lucht stijgt dan op en koelt af, waardoor wolken en onweersbuien ontstaan. In de wolken condenseert water en vormt druppels, waardoor nog meer warmte vrijkomt om de storm aan te drijven.
Wanneer de windsnelheden in zo’n storm 120 km/u bereiken, wordt hij geclassificeerd als een orkaan. De termen “orkaan” en “tropische cycloon” verwijzen naar dezelfde soort storm: een roterend, georganiseerd systeem van wolken en onweersbuien dat ontstaat boven tropische of subtropische wateren en een gesloten, low-level circulatie heeft.
Tijdens één orkaan kunnen wervelwinden ongeveer de helft van de energie produceren die nodig is om de hele wereld van elektriciteit te voorzien, terwijl wolken- en regenvorming door dezelfde storm maar liefst 400 keer zoveel energie kan vrijmaken.